του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη αναμένεται να έχει ο δεύτερος πυλώνας της επαγγελματικής ασφάλισης έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Οι υψηλές μέσες αποδόσεις επενδυτικής διαχείρισης της τελευταίας 5ετίας (22%), άλλα και του 2017 (πάνω από 10%), οδηγούν στην είσοδο στην επαγγελματική ασφάλιση και άλλους επαγγελματικές ομάδες από διάφορους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Του λόγου το αληθές, άλλα έξι νέα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) αναμένεται να προστεθούν στα ήδη δεκαοχτώ που λειτουργούν στην Ελλάδα. Παράλληλα, το ΤΕΑ των υπαλλήλων του Υπ. Οικονομικών βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με άλλους τρεις κλάδους εργαζομένους στο Δημόσιο, προκειμένου να ενταχθούν σε αυτό.
Με άλλα λόγια, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα περαιτέρω αύξηση της αξίας του Ενεργητικού των ΤΕΑ, που πέρσι ξεπέρασε τα 1,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 12,5% έναντι του 2016
Προωθητικό αλλά κυρίως συμβουλευτικό ρόλο στην όλη διαδικασία ίδρυσης νέων επαγγελματικών ταμείων διαδραματίζει και η Ελληνική Ένωση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι η ΝΔ έχει ταχθεί υπέρ του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην ασφάλιση, με βάση το οποίο λειτουργούν τα ΤΕΑ.
Άλλα έξι νέα ΤΕΑ
Υπό αυτές τις συνθήκες, πληθώρα νέων ΤΕΑ αναμένεται να αδειοδοτηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν -για παράδειγμα- πως επαγγελματικά ταμεία αναμένεται να ιδρυθούν για:
· τους εργαζομένους του ΟΤΕ
· τους δικηγόρους
· τους υπαλλήλους στα Ελληνικά Χρηματιστήρια
· τους Συνεργαζόμενους Πωλητές της Interamerican.
Ανάλογες διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη από επαγγελματικούς κλάδους στο χώρο των επιχειρήσεων Logistics αλλά και των ασφαλιστικών εταιρειών.
Πιο συγκεκριμένα, οι εξελίξεις ανά επαγγελματικό χώρο “τρέχουν” ως εξής: Στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας για τον ΟΤΕ περιλαμβάνεται ο όρος για την ίδρυση ΤΕΑ και ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία σύνταξης του απαραίτητου Καταστατικού.
Το ίδιο έχει ανατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών σε ειδική ομάδα εργασίας. Οι δε υπάλληλοι των Ελληνικών Χρηματιστηρίων έχουν υποβάλλει από πέρσι το καλοκαίρι το Καταστατικό τους στο αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και αναμένουν την έγκριση του ενώ η Interamerican για τους Συνεργαζόμενους Πωλητές της έχει καταθέσει σχετικό φάκελο από τον Ιούλιο του 2018.
Την ίδια ώρα στο Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Οικονομικών (ΤΕΑ -ΥΠΟΙΚ), το οποίο είναι ”ανοιχτό” σε κάθε υπάλληλο του Δημοσίου (και όχι μόνο στους υπαλλήλους του Υπουργείου) , έχουν εγγραφεί οι εργαζόμενοι από το Γενικό Χημείο του Κράτους, του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνίων.
Εξάλλου, ανάλογες δυνατότητες εισδοχής διερευνώνται με τους εργαζομένους στον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και τα μέλη Δ.Ε.Π. και λοιπό προσωπικό του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Τι είναι και τι παροχές προσφέρουν τα ΤΕΑ
Υπενθυμίζεται πως ο πυλώνας της επαγγελματικής ασφάλισης (2ος) είναι ο ενδιάμεσος κορμός μεταξύ της υποχρεωτικής ασφάλισης (κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ) και της ιδιωτικής ασφάλισης (ασφαλιστικές εταιρείες).
Τα εν λόγω ταμεία προσφέρουν συμπληρωματικές -με εκείνες του δημοσίου- παροχές στους ασφαλιστικούς κλάδους σύνταξης, εφάπαξ αλλά και υγείας.
Πώς μπορούν να το κάνουν αυτό; Επενδύοντας το σύνολο των εισφορών που εισπράττουν σε χρηματοπιστωτικά μέσα (αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και μετοχές κλπ).
Έτσι επιτυγχάνουν την αύξηση των αποθεματικών τους (Πίνακας 2). Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουν τις μελλοντικές “επαγγελματικές” συντάξεις προς τα ασφαλισμένα -μέλη τους, πέρα από το ελάχιστο εγγυημένο επίπεδο, το οποίο αντιστοιχεί στις εισφορές τις οποίες διαχρονικά κατέβαλλε ο κάθε ασφαλισμένος.
Για παράδειγμα, έστω ένας εργαζόμενος καταβάλλει εισφορές ύψους 10 ευρώ/μήνα επί 30 χρόνια. Θα λάβει- βγαίνοντας στη σύνταξη- ένα εφάπαξ ποσό ύψους 3600 ευρώ (10 ευρώ Χ12 μήνες Χ 30 έτη). Αν, όμως, η σωρευτική απόδοση των υπο επενδυτική διαχείριση ατομικών αποθεματικών του στο ταμείο του είναι πχ 30% στην 30ετία, τότε θα λάβει το ποσό των 4.680 ευρώ (3600 ευρώ +30% * 3600 ευρώ).
Δήλωση Προέδρου ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. Χρήστου Νούνη
Πρωταρχικός στόχος της νεοσύστατης ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. ως θεσμικού οργάνου είναι η διάδοση του θεσμού της επαγγελματικής ασφάλισης και η ανάδειξη της σημασίας του για εργοδότες, εργαζομένους και την ελληνική οικονομία. Εάν αναλογιστούμε α) ότι σήμερα τα πλεονεκτήματα του δεύτερου πυλώνα ασφάλισης στην Ελλάδα απολαμβάνουν μόλις το 1,1% του ελληνικού πληθυσμού όταν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το αντίστοιχο ποσοστό είναι 25%, ήτοι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πολίτες είναι μέλη επαγγελματικών ταμείων, β) ότι σε όλη την Ε.Ε. λειτουργούν 155.441 ΤΕΑ, στην γειτονική Κύπρο 2.086 και στην Ελλάδα μόλις 18 και γ) ότι τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια των επαγγελματικών ταμείων στην Ευρώπη ξεπερνούν τα 3,8 τρισ. ευρώ ή το 24% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ έναντι του 1,34 δισ. Ευρώ των ελληνικών ΤΕΑ, τότε αντιλαμβανόμαστε το έλλειμμα διεισδυτικότητας του θεσμού στην Ελλάδα και συνεπώς το μέγεθος της δουλειάς που έχουμε μπροστά μας για την ανάπτυξη του θεσμού. Εμείς στην Ένωση, με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας θα προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε εποικοδομητικά και ενεργητικά προς κάθε κατεύθυνση που μπορεί να οδηγήσει σε αναπτυξιακή διαδικασία την επαγγελματική ασφάλιση ως συμπληρωματικό πυλώνα του ασφαλιστικού μας συστήματος.