Η Επαγγελματική Ασφάλιση τέθηκε στο επίκεντρο του 3ου πάνελ του 4ου Συνεδρίου Θεσμικής Διαχείρισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), το οποίο είχε τίτλο «Επαγγελματική Ασφάλιση – Επαγγελματική Διαχείριση». Στο εν λόγω πάνελ συμμετείχαν ως ομιλητές ο Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπουργείου Οικονομικών (Τ.Ε.Α.-ΥΠ.ΟΙΚ.) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), καθώς και η κυρία Ελένη Κορίτσα, Πρόεδρος του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών (T.E.A.-Ε.Θ.Ε.), Μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) και Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Asset Management Α.Ε.Δ.Α.Κ.
Στην τοποθέτησή του, ο κύριος Νούνης δήλωσε ότι τα Τ.Ε.Α. έχουν ως στόχο την μακροπρόθεσμη επένδυση και αποταμίευση. Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε πως η πρόκληση του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων έχει αναθεωρήσει την επενδυτική στρατηγική των επιτροπών. Προτεραιότητα αποτελεί πλέον να υπάρχει αντιστάθμιση των πληθωριστικών τάσεων μέσω των επενδύσεων. Δίδεται έμφαση στα ομόλογα και στα ομολογιακά αμοιβαία ενώ ένα σημαντικό ζήτημα που μας απασχολεί είναι και το θέμα του ποσοστού που μας επιτρέπεται να κατευθύνουμε σε εναλλακτικές επενδύσεις. Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Νούνης, είναι αναγκαίο να επικαιροποιηθούν οι προβλέψεις των σχετικών επενδυτικών ορίων.
Όπως ανέφερε συμπληρωματικά: «Η ιστορική πιθανότητα να βγει κάποιος κερδισμένος από τις αγορές των Η.Π.Α. είναι 50% σε περιόδους 1 μέρας, 68% σε περιόδους ενός έτους, 88% σε περιόδους 10 ετών και 100% σε περιόδους 20 ετών».
Με την διαπίστωση ότι το Τ.Ε.Α.-Ε.Θ.Ε. ξεκίνησε σε μια δύσκολη περίοδο, σε ένα περιβάλλον περιορισμένης νομισματικής πολιτικής, η κυρία Κορίτσα ανέφερε: «Ήμασταν άτυχοι γιατί άργησαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ωστόσο με αυτό φτάσαμε στο τέλος του 2022 οπότε επενδύθηκαν χρήματα σε άλλα επίπεδα ομολογιακών αποδόσεων και χρηματιστηριακών τιμών. Άρα μπορούμε να πούμε ότι μέσα στην ατυχία μας, ήμασταν τυχεροί. Διαπιστώνουμε ότι το κομμάτι το ομολογιακό, είναι πολύ πιο προσοδοφόρο και ως εκ τούτου μπορούμε να έχουμε πραγματικές αποδόσεις. Όσον αφορά τις ελληνικές μετοχές, ίσως να πρέπει να ξανασκεφτούμε ένα μεγαλύτερο ποσοστό στο ελληνικό γίγνεσθαι, σε ένα περιβάλλον καλύτερης οικονομίας, με γενναιόδωρες εταιρείες να δίνουν μέρισμα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, όλες οι καινούργιες εισφορές θα επενδύονται καλύτερα. Κοιτάμε το long-term».
Όπως ανέφερε συμπληρωματικά: «Το Τ.Ε.Α.-Ε.Θ.Ε., ως Ταμείο Προαιρετικής Ασφάλισης, είναι ένα ταμείο ανθρώπων που δουλεύουν σε Εταιρείες Διαχείρισης, όμως δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι την αποταμίευση για το retirement ως mindset, και σε αυτό θα πρέπει να εστιάσουμε».
Υπενθυμίζουμε ότι το 4ο Συνέδριο Θεσμικής Διαχείρισης πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.).