O Πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.) Δρ. Χρήστος Π. Νούνης, προσκεκλημένος του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της εταιρίας IΝΤΕRLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ κ. Ιωάννη Βοτσαρίδη, παρέθεσε ομιλία την Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019 στο πλαίσιο διενέργειας της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της εταιρίας. Θέμα της ομιλίας του κου Νούνη ήταν «Ο θεσμός της Επαγγελματικής Ασφάλισης (2ου πυλώνα ασφάλισης) στην Ελλάδα. Εξελίξεις και Προοπτικές».
Ο κος Νούνης, αφού ευχαρίστησε τη διοίκηση της IΝΤΕRLIFE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ για την πρόσκληση, καλωσόρισε με θέρμη τη σύσταση του 20ου Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) στην Ελλάδα, αυτό του ΤΕΑ-IΝΤΕRLIFE ΑΕΕΓΑ, προς όφελος των εργαζομένων και συνεργατών της εταιρίας και ευχαρίστησε για το άμεσο ενδιαφέρον της διοίκησης για εγγραφή στη νεοσύστατη ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., αναγνωρίζοντας εμπράκτως το σημαντικό έργο που έχει υλοποιηθεί εντός του πρώτου έτους λειτουργίας της.
Κατά την ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ένωσης αφού παρουσίασε το όραμα, τους σκοπούς και τις δράσεις της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., αναφέρθηκε εκτενώς στη μεγάλη διείσδυση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) διεθνώς (με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 43,4 τρις. δολάρια το 2017) και στην Ευρώπη (συνολικά 155.441 Επαγγελματικά Ταμεία με κεφάλαια 3,8 τρις. ευρώ το 2017) καθώς και στον ενισχυτικό ρόλο που διαδραματίζουν στην ανάπτυξη των οικονομιών των ανεπτυγμένων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Δανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ολλανδία, η Ελβετία, με τα σωρευμένα κεφάλαια του Ενεργητικού τους τα οποία, εκφρασμένα σε ποσοστά ΑΕΠ, προσεγγίζουν ή υπερβαίνουν ακόμα και κατά 100% το ΑΕΠ των χωρών αυτών.
Εν συνεχεία, παρουσίασε την πορεία του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια – από το 2002 που εισήχθη η σχετική νομοθεσία μέχρι σήμερα – υπογραμμίζοντας τη φτωχή συγκομιδή των 20 εν λειτουργία ΤΕΑ με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια μόλις 1,4 δις. ευρώ στις 31.12.2018 ή 0,8% του ΑΕΠ με 129.000 περίπου ενεργούς ασφαλισμένους σε ΤΕΑ ή σε ποσοστό μόλις 2,72% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Ο κος Νούνης υπογράμμισε τις αξιόλογες θετικές αποδόσεις που κατέγραψαν τα ελληνικά επαγγελματικά ταμεία τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι τα πέντε ‘‘αρχαιότερα’’, βάσει έτους ίδρυσης, ΤΕΑ κατέγραψαν αξιόλογες σωρευτικές αποδόσεις (10ετίας και άνω) που κατά μέσο όρο ανήλθαν στο 31,9%. Γενικά, βάσει στοιχείων της EIOPA που επεξεργάστηκε η ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. και παρουσίασε ο Πρόεδρός της, οι αποδόσεις των ελληνικών ΤΕΑ κατά το χρονικό διάστημα 2011-2018 έτρεξαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,4% ενώ των ευρωπαϊκών επαγγελματικών ταμείων, κατά το χρονικό διάστημα 2004-2017, με 5,1%.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ένωσης έθιξε και τα διαχρονικά προβλήματα που ανέκοψαν τη διείσδυση των ΤΕΑ στην αγορά εργασίας δίνοντας έμφαση στην αρχική νομοθεσία του 2002 που παρουσίαζε πολλά κενά, στα υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης που ακύρωναν στην πράξη τα κίνητρα συμμετοχής των εργαζομένων σε προγράμματα ζωής του 2ου και του 3ου πυλώνα ασφάλισης και στην οικονομική κρίση που κατέστησε δυσκολότερη την ανάπτυξη του θεσμού λόγω μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων. Υπογράμμισε επίσης τη βελτίωση του φορολογικού πλαισίου το 2013 που ισχύει μέχρι σήμερα και προβλέπει αφορολόγητες εισφορές και εφάπαξ παροχές και τις θεσμικές βελτιώσεις του 2014 και 2015 που αφορούσαν τη λειτουργία της εταιρικής διακυβέρνησης των ΤΕΑ και την οριοθέτηση του επενδυτικού τους πλαισίου.
Επιπρόσθετα, αναφερόμενος στα θέματα που ακόμη και σήμερα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη των ΤΕΑ, παρουσίασε μια σειρά από προτάσεις βελτίωσης του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που η Ένωση έχει υποβάλει τόσο στις αρμόδιες εποπτικές υπηρεσίες όσο και στην πολιτική ηγεσία τόσο του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης όσο και των αρμοδίων των Τομέων Κοινωνικής Ασφάλισης των υπόλοιπων κομμάτων. Ειδικότερα, οι προτάσεις αφορούν στη διατήρηση της βασικής φιλοσοφίας του Ν.3029/2002 για τα ΤΕΑ, την Ενιαία Εποπτεία για ταχύτερη αδειοδότηση νέων Ταμείων, τη διαχείρισή τους από «οχήματα» μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, νομοθετική ρύθμιση για ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση μεταφοράς αποθεμάτων από ομοειδείς δραστηριότητες, κατάργηση του ελάχιστου ορίου των 100 ατόμων, δυνατότητα δημιουργίας πολύ-συμμετοχικών, συλλογικών Ταμείων και εκλογίκευση εξόδων Εποπτείας.
Τέλος, ανέφερε ότι η ενσωμάτωση της νέας κοινοτικής Οδηγίας IORP II στο εθνικό δίκαιο σε συνδυασμό με την παράλληλη νομοθετική ρύθμιση λοιπών σημαντικών θεμάτων θεσμικού, εποπτικού και λειτουργικού χαρακτήρα που απασχολούν σήμερα τα εν ενεργεία επαγγελματικά ταμεία, θα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, δίνοντας την αναγκαία ώθηση για την ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού.
Κλείνοντας την παρουσίασή του, ο κ. Νούνης υπογράμμισε ότι η επαγγελματική ασφάλιση (2ος πυλώνας) αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στους πολιτικούς σχεδιασμούς του άμεσου μέλλοντος για το Ασφαλιστικό, ιδίως εάν προκριθεί και ο υποχρεωτικός της χαρακτήρας. Η υιοθέτηση της διεθνούς εμπειρίας με τα επιτυχώς εφαρμοζόμενα μικτά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, δηλαδή μοντέλα ασφάλισης με συνδυασμό αναδιανεμητικών και κεφαλαιοποιητικών χαρακτηριστικών που αξιοποιούν ταυτόχρονα και συνεργατικά τους 3 πυλώνες ασφάλισης και η ανάπτυξη ενός παράλληλου πολύ-πυλωνικού Ασφαλιστικού Συστήματος και στη χώρα μας, αποτελεί αδήριτη ανάγκη και φαντάζει πλέον ως μάλλον νομοτελειακή επιλογή προκειμένου να καταστεί εφικτός ο εκσυγχρονισμός και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού μας συστήματος.
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ INTERLIFE ΕΤΗΣΙΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Oμιλία Προέδρου ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. στην Γ.Σ. της εταιρίας Ιnterlife Aσφαλιστική 12.6.2019