Αθήνα, 29 Μαΐου 2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η Ελληνική Ένωση Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α.), συμμετείχε – δια του Προέδρου της κ. Χρήστου Νούνη – στο 12ο Insurance Conference που διοργάνωσε η ΕTHOSMEDIA SA την Τρίτη 28 Μαΐου 2019 στο ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental.
Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. συμμετείχε στο 2ο panel του Συνεδρίου με θέμα «Ισχύς εν τη Ενώσει. Οι 3 πυλώνες ασφάλισης και το μέλλον των επαγγελματικών ταμείων». Στο πλαίσιο της συζήτησης που αναπτύχθηκε από τους συμμετέχοντες στο πάνελ, ο κ. Νούνης ανέφερε επιγραμματικά τα εξής:
– Η σημερινή εικόνα του 2ου πυλώνα ασφάλισης στη χώρα μας είναι ενθαρρυντική κυρίως σε όρους κινητικότητας κατά τη τελευταία διετία αλλά και θετικών μελλοντικών εξελίξεων που αναμένονται από 2 κατευθύνσεις: α)Το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα νομοθετηθεί με την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο της νέας κοινοτικής οδηγίας 2341/2016 και β) την αναγκαστική στροφή του πολιτικού συστήματος προς την δυναμική προώθηση και ανάπτυξη της επαγγελματικής ασφάλισης, ακόμα και με υποχρεωτικό χαρακτήρα, σε μια συνολική προσπάθεια αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού στη χώρα μας προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα, τη διετία 2017-2018 συστήθηκαν 5 νέα ταμεία επαγγελματικής ασφάλισης ενώ το τρέχον έτος 2019 αριθμούμε ήδη ένα νέο ταμείο και αναμένεται η αδειοδότηση τουλάχιστον άλλων πέντε Τ.Ε.Α. από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Οι εταιρείες που προέκριναν τη σύσταση και λειτουργία ΤΕΑ αντιπροσωπεύουν επαγγελματικές ομάδες που δραστηριοποιούνται σε πολύ δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι 2 εκ των φακέλων αδειοδότησης αποτελούν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες, γεγονός που προσδίδει επιπλέον αξία στη διείσδυση του 2ου πυλώνα ασφάλισης στην ασφαλιστική συνείδηση εργοδοτών και εργαζομένων.
Η αξία ενεργητικού των 18 εν λειτουργία ΤΕΑ στις 31.12.2018 ανερχόταν στο 1,4 δισ. ευρώ ή μόλις στο 0,8% του ΑΕΠ με 125.000 περίπου ενεργούς ασφαλισμένους σε ΤΕΑ ή σε ποσοστό 3% επί του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
– Η ενσωμάτωσή της ΙORP II στο εθνικό δίκαιο σε συνδυασμό με την παράλληλη νομοθετική ρύθμιση λοιπών σημαντικών θεμάτων θεσμικού, εποπτικού και λειτουργικού χαρακτήρα που απασχολούν σήμερα τα εν ενεργεία επαγγελματικά ταμεία, θα συμβάλλει θετικά στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΤΕΑ στη χώρα μας, δίνοντας την αναγκαία ώθηση για την ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού.
– Οι όποιες υιοθετούμενες πολιτικές μεταρρυθμιστικές λύσεις του Ασφαλιστικού θα πρέπει να εστιάσουν στην αλλαγή ολόκληρης της αρχιτεκτονικής του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης με την αξιοποίηση της συμπληρωματικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης και την καθιέρωση ενός ισορροπημένου συνδυασμού κρατικού και ιδιωτικού συστήματος ασφάλισης που θα εστιάζει στην ανάπτυξη του 2ου πυλώνα ασφάλισης (Τ.Ε.Α.) και θα υποστηρίζει την παράλληλη ενίσχυση της Ιδιωτικής Ασφάλισης (3ου πυλώνα). Κι αυτό διότι εμπειρικά έχει καταδειχθεί ότι και οι δύο αυτοί πυλώνες διασφαλίζουν τη μεγιστοποίηση της ανταποδοτικότητας εισφορών-παροχών, μέσω του κεφαλαιοποιητικού τους χαρακτήρα, τη μακροχρόνια βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και τη συμπληρωματικότητα των κρατικών παροχών με πρόσθετες παροχές/εισοδήματα που αυξάνουν σε σημαντικό βαθμό για τους συμμετέχοντες ασφαλισμένους το ποσοστό αναπλήρωσης του εισοδήματος της τρίτης ηλικίας που λαμβάνουν από τον 1ο κρατικό πυλώνα ασφάλισης.
– Για την ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α., απαραίτητη συνθήκη επιτυχημένων συνεργασιών εντός ενός αποτελεσματικού πολύ-πυλωνικού ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί η ύπαρξη και λειτουργία ενός ανεξάρτητου και αυτόνομου δεύτερου πυλώνα ο οποίος διαχωρίζεται με σαφήνεια μεταξύ του πρώτου (δημόσιου) και του τρίτου (ιδιωτικού) πυλώνα ασφάλισης.
– Για την Ένωσή μας, ο δεύτερος πυλώνας θα πρέπει να λειτουργεί ως επενδυτικός μηχανισμός της ελληνικής οικονομίας με πολλούς συμμετέχοντες και όχι απλώς ως εργαλείο χρηματοδότησης του χρέους της εκάστοτε γενικής κυβέρνησης ή ως απλός μηχανισμός μεταφοράς πόρων από την κοινωνική ασφάλιση προς τον 3ο πυλώνα και τον ευρύτερο ιδιωτικό χρηματοπιστωτικό τομέα.
– Η οργάνωση, σύσταση και εταιρική διακυβέρνηση των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο και ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και όχι των ιδιωτικών παρόχων. Αυτό είναι άλλωστε το πνεύμα του ιδρυτικού στην Ελλάδα νόμου του 2ου πυλώνα ασφάλισης, του νόμου δηλαδή 3029/2002. Όταν η διακυβέρνηση των Τ.Ε.Α. αναλαμβάνεται από τους κοινωνικούς εταίρους (εργοδότες & εργαζόμενους) τότε είναι δυνατή η μετέπειτα πλαισίωσή τους (η συνεργασία δηλαδή και σύμπραξη) με ιδιωτικούς παρόχους του 3ου πυλώνα, με όρους διαφανείς και αμοιβαίως ωφέλιμους.
Δελτίο Τύπου ΕΛ.Ε.Τ.Ε.Α. για συμμετοχή Προέδρου της στο 12ο Insurance Conference. 28.5.2019
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12th Insurance Conference.Το Συνέδριο που διαμόρφωσε την επικαιρότητα